Dlaczego warto inwestować w ekologiczną żywność?

Wizyta w sklepie ekologicznym wciąż w naszym kraju traktowana jest czasami jak fanaberia osób, które narzekają na nadmiar gotówki. Wymyślne, importowane czasami nazwy eko produktów spożywczych są dla wielu Polaków nieosiągalne i trudno dostępne – przez to zrodził się pewien mit ekologicznej żywności, jako produktów premium. W praktyce jest zupełnie odwrotnie i przy odrobinie wiedzy na temat zdrowego żywienia, jesteśmy w stanie robić zakupy tanio i z korzyścią dla naszej kondycji.

Zdrowa żywność – zwracaj uwagę na to co w naturze

Nasz styl życia, wieczne zabieganie, brak czasu i lenistwo, powodują, że będąc na zakupach odruchowo sięgamy po produkty przetworzone. Chętnie jemy rzeczy na wpół gotowe, bo szybko się je przyrządza, są smaczne i stosunkowo tanie. Niestety są też naszpikowane chemią i pod względem zawartości substancji odżywczych daleko im do zdrowej żywności. Na co powinniśmy zwracać uwagę na zakupach? Przede wszystkim korzystajmy z dobrodziejstwa owoców i warzyw. To one są skarbnicą witamin i minerałów. W sklepie ekologicznym raczej sprzedaje się produkty o długiej dacie przydatności do spożycia, więc warto polecić owoce suszone – doskonały i przede wszystkim zdrowy zamiennik dla słodyczy.

W kontekście zdrowego żywienia warto także pochylić się w eko sklepie nad ziarnami oraz zbożami. To naturalne produkty pochodzenia roślinnego, bardzo bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe oraz cenne aminokwasy. Każdego dnia mogą stać się dla nas nośnikiem energii i dobrego samopoczucia. Szczególnie warto polecić kaszę jaglaną oraz nasiona chia.

W sklepie ekologicznym zawsze masz wybór

Czasem warto zainwestować więcej, ale z rozwagą. Mowa tutaj np. o zakupie produktów importowanych, zdrowej żywności, którą je się w mniejszych dawkach, ale ze zdwojonym skutkiem. Mowa tutaj między innymi o tzw. zielonej żywności, czyli bestsellerze ostatnich lat w sklepach ekologicznych. Zaliczają się do niej algi słonowodne Spirulina oraz Chlorella, a także młody jęczmień. Wszystkie trzy wyróżniają się niesamowitą wprost koncentracją witamin i minerałów w jednej dawce, ponadto są bardzo bogatym źródłem białka oraz przeciwutleniaczy. Sproszkowaną spirulinę i chlorellę można traktować jak zdrowy suplement diety, który bardzo wygodnie wzbogaca codzienny jadłospis. To także rewelacyjna propozycja dla wegetarian oraz wegan, z uwagi na potężną zawartość aminokwasów egzogennych.

To, czego nie kupisz zwykle w swoim osiedlowym sklepie spożywczym, a na co powinieneś zwrócić uwagę w sklepie ekologicznym online, to zdrowe oleje oraz miody. Te dwa naturalne produkty powinny stale zagościć w naszym jadłospisie. Oleje są nośnikiem nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego, w nich rozpuszczone są najcenniejsze dla naszego zdrowia mikroskładniki – w ten sposób są najefektywniej przyswajalne przez komórki w naszym organizmie. Miody natomiast są godne polecenia przez swoje właściwości wzmacniające odporność. W okresie podwyższonej zachorowalności na grypę (przełom stycznia i lutego oraz marzec), warto zamienić cukier do herbaty właśnie na naturalny miód.