Żywność eko

Najczęściej kupowane

Żywność eko

Jeść zdrowo to dziś nie tylko unikać słodyczy i fast foodów. Niestety dzieje się tak, że przez silną ingerencję człowieka w uprawy, a także przez agresywną produkcję żywności, dostępne produkty są albo bezwartościowe dla naszego zdrowia, albo wręcz szkodliwe. Zgodnie z zasadą, że liczy się jakość, a nie ilość, zdecydowaliśmy się w naszej ofercie...

Jeść zdrowo to dziś nie tylko unikać słodyczy i fast foodów. Niestety dzieje się tak, że przez silną ingerencję człowieka w uprawy, a także przez agresywną produkcję żywności, dostępne produkty są albo bezwartościowe dla naszego zdrowia, albo wręcz szkodliwe. Zgodnie z zasadą, że liczy się jakość, a nie ilość, zdecydowaliśmy się w naszej ofercie wyselekcjonować dla klientów eko żywność. Są to produkty ekologiczne, wytwarzane z najwyższej klasy surowców, tylko pełnowartościowe i sprawdzone.

Jesteś tym, co jesz – trudno nie zgodzić się z tą maksymą. Ekologiczna żywność daje nam świadomość, że to, co dostarczamy do naszego organizmu w codziennej diecie jest pozbawione chemii i metali ciężkich, a także posiada wszystkie właściwości odżywcze, których po danym produkcie się spodziewamy. Eko żywność to przede wszystkim rośliny strączkowe, ziarna i suszone owoce. Mamy także do zaoferowania ekologiczne produkty spożywcze w postaci zdrowego mleka, mąki, cukrów czy soli. Korzystając z naszej oferty możesz całkowicie odmienić swoją kuchnię na eko!

Ekologiczna żywność zyskała łatkę ekskluzywnej, głównie ze względu na to, że jest mniej dostępna w sieciach handlowych. Jest to jednak mit, który łatwo obalić. Eko produkty spożywcze są o wiele bardziej wydajne. Nie da się również przeliczyć na żadną walutę witalnego wpływu eko żywności na nasze zdrowie. Poprawa kondycji fizycznej, lepszy metabolizm, profilaktyka i unikanie chorób cywilizacyjnych – aby tego dokonać, dieta musi być urozmaicona i pełnowartościowa. Eko żywność to codzienna inwestycja w komfort życia oraz swoje zdrowie.

Produkty pochodzące ze zdrowych upraw rolnych dają poczucie bezpieczeństwa, że do naszego organizmu nie trafiają toksyny, które mogą się w nim odkładać lub być kancerogenne. Eko żywność to bezpieczna żywność. Uprawy na ziemi bogatej w składniki mineralne, podlewanie wodą o dobrych parametrach – to detale, na które konsumenci wciąż zwracają zbyt mało uwagi. Przez wielu klientów eko żywność doceniana jest także przez walory smakowe. Przetworzone produkty są zwykle mało aromatyczne i sztucznie koloryzowane – karmią nasz wzrok, ale kiepsko smakują. Ekologiczna żywność to nasz wkład w młody wygląd i wysoki komfort życia.

Więcej

Żywność eko  W tej kategorii nie ma produktów.

Podkategorie

  • ZIARNA
    ZIARNA

    Ziarna to produkty, których znaczenie w codziennej diecie jest wciąż za małe. Ich witalny wpływ na zdrowie człowieka znany jest przecież od pokoleń. W niewielkim ładunku, który dla rośliny jest nośnikiem nowego życia, odnajdujemy moc witamin, mineratłów, cennych protein, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ekologiczna żywność w postaci zdrowych ziaren jest zalecana zwłaszcza osobom młodym, w okresie intensywnego rozwoju, gdy organizm potrzebuje możliwie najwięcej składników odżywczych. Eko ziarna mogą być też idealnym źrodłem białka dla osób, które nie jedzą produktów mięsnych.


    Oferta ziaren ekologicznych stworzona została w oparciu o bestsellery, które od lat znajdują uznanie naszych klientów. Znajdą tu Państwo zarówno popularne ziarna słonecznika, skarbnicę kwasów tłuszczowych niezbednych w diecie, siemię lnianę, bogate w białko i szalenie zdrowe dla skóry, włosów i paznokci czy soję, która jest częstym substytutem mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańkiej.


    Oprócz znanych na rodzimym gruncie ekologicznych ziaren, mamy do zaoferowania także produkty bardziej orientalne. Wśród nich szczególne miejsce zajmują bio nasiona chia. Dietetycy i eksperci od zdrowego żywienia zgodnie wysuwają nasiona chia jako przykład zdrowej żywności o wielokierunkowym działaniu. Są one skarbnicą protein, błonnika, antyoksydantów, witamin, a co najważniejsze – kwasów omega 3 i omega 6.


    Ciekawym przedstawicielem ekologiczych ziaren jest quinoa, czyli proso boliwijskie. Ta południowoamerykańska odmiana posiada w swoim składzie bardzo skoncentrowaną i zróżnicowaną pod względem składu ilość aminokwasów. Jest też naturalnym źródłem cynku i witaminy E. Z tej samej części świata pochodzą ekologiczne ziarna amarantusa. Są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (tokoferole i fitosterole) a także aminokwasy egzogenne. Doskonale komponują się w kuchni z potrawami na słodko i deserami.

  • ROŚLINY STRĄCZKOWE
    ROŚLINY STRĄCZKOWE
  • OWOCE SUSZONE
    OWOCE SUSZONE
  • MLEKO I NAPOJE
    MLEKO I NAPOJE
  • SÓL
    SÓL
  • KASZE I RYŻE
    KASZE I RYŻE

    Ekologiczna żywność w postaci zdrowych kasz i ryżów staje się podstawą diety wielu ludzi, którzy świadomie wybierają produkty bio i eko. Dietetycy radzą na stałe wykorzaystywać ekologiczne kasze i ryż w przygotowaniu codziennych posiłków jako zdrowy zamiennik dla ziemniaków i makaronów, które są przecież źródłem cukrów prostych. W tych niepozornych ziarenkach kryje się tajemnica zdrowia wielu ludzi – ryż stanowi podstawę pożywienia ponad połowy populacji ludzkiej na naszej planecie. Wpisał się na stałe w rozwój cywilizacyjny i ewolucyjny wielu kultur.


    Zdrowe, ekologiczne kasze były bardzo popularnym pożywieniem jeszcze kilka pokoleń wstecz w naszej szerokości geograficznej. Z ich dobrodziejstw chętnie korzystali chłopi, którzy pracowali w pocie czoła na żniwach – kasze są bowiem nośnikiem energii, posiadają całą paletę witamin i minerałów, w tym żelazo i magnes. W bio kaszy znajdziemy też węglowodany złożone, które są dla naszego organizmu doskonałym i bardzo wydajnym paliwem. Eko kasze cenią sobie sportowcy i osoby, które pracują nad budową masy mięśniowej, gdyż zawiera ona spore ilości białka, jednocześnie nie zawierając prawie wcale cukrów prostych i tłuszczy. W naszym sklepie ekologicznym znajdą Państwo zdrowe: kaszę jaglaną, kaszę gryczaną oraz kaszę kukurydzianą.


    Ekologiczne ryże są szczególnie cenione przez osoby na diecie bezglutenowej, diecie lekkostrawnej w trakcie długotrwałych kuracji związanych z układem pokarmowym. Jest całkiem wartościowym źródłem białka (zwłaszcza ryż Basmanti), a co ważniejsze – nie tłuczy, więc jest podstawą posiłków w diecie osób, które chcą zrzucic zbędne kilogramy. Szczególnie poleca się ekologiczne ryże długoziarniste, gotowane na lekko twardo. Posiadają one więcej błonnika i dłużej sie trawią, przez co są efektywniejszym dostarczycielem energii w ciągu dnia. Bio ryże cieszą się niesłabnącą popularnością ze względu na swoją wszechstronność – można wykorzytywać je do obadu, deseru, a nawet przekąsek!

  • MĄKI
    MĄKI

    Mąka to podstawowy produkt w każdej kuchni – sięgamy po niego niemal każdego dnia. Chcąc zmienić swoją kuchnię na eko, warto zacząć właśnie od tego produktu, zastępując klasyczną wersję mąką ekologiczną. W ofercie znajdą Państwo mąkę jaglaną, mąkę sojową, mąkę kasztanową, mąkę orkiszową, mąkę amarantusową, a także mąkę z tapioki. Każda z nich ma oryginalny smak i szereg właściwości odżywczych – mąka bio pozwala jeść smacznie i zdrowo!


    Mąka jaglana, o nieco orzechowym aromacie, jest rewelacyjną propozcją dla osób, które lubią słodkie wypieki. Zawiera sporo białka i jest efektywnym nośnikiem energii – nadaje się doskonale jako podstawa lekkich śniadań (np. placuszków lub naleśników). Mąka sojowa, puszysta i obfita w proteiny oraz zdrowe tłuszcze, jest świetna dla osób, które lubia samodzielnie piec chleb i robić makaron, jest też bardzo ceniona w wypiekach ciast. Dla osób, które unikają w diecie glutenu poleca się używać w kuchni mąkę z tapioki – jest stosunkowo mało kaloryczna, więc przyda się w walce ze zbędnymi kilogramami.


    Ekologiczne mąki to bardzo liczna grupa – na rynku spotkamy więc także oryginalne produkty, których nie zabrakło w naszym ekologicznym sklepie. Przykładem jest mąka amarantusowa, rodem z Ameryki Południowej. Dzięki dużej zawartości aminokwasów egzogennych, witamin i minerałów (szczególnie żelaza), jest bardzo ceniona jako dodatek do wielu potraw, w tym słodkich wypieków i deserów. W mące amarantusowej znajdziemy też skwalen – przeciwutleniacz, który wspomaga pracę serca, minimalizuje ryzyko zawału i obniża poziom cholesterolu.


    Naszą ofertę sklepu ekologiczne mąki zamyka mąka orkiszowa oraz mąka kasztanowa. Zachęcamy wypróbować szczególnie tę drugą propozycję – eko mąkę wykonaną z suszonych kasztanów jadalnych. Ma ona niepowtarzalny smak i może w bardzo oryginalny sposób odmienić walory smakowe klasycznych wypieków.

  • CUKIER
    CUKIER
  • BŁONNIK WITALNY
    BŁONNIK WITALNY

    Błonnik naturalny to podstawa w zróżnicowanej diecie. Chcąc cieszyć się zdrowiem, dobrą sylwetką i komfortem dnia codziennego, warto włączyć błonnik witalny do swojego jadłospisu. W ofercie eko żywności znajdą Państwo produkty o wysokiej zawartości tego składnika – acerolę i fibregum oraz łupinę babki jajowatej. Dlaczego błonnik witalny? Brak odpowiedniej przemiany materii może być opłakany w skutakach i prowdzić do chorób, które zbierają czarne żniwo na naszej populacji (cukrzycy, zawałów, otyłości, problemów z układem pokarmowym itd).


    Stosowanie błonnika witalnego jest bardzo pomocne w walce z nadwagą. Błonnik ma zdolność łączenia się z wodą i pęcznienia w naszym układzie pokarmowym, przez co powoduje uczucie sytości i pomaga w prawidłowym wypróżnianiu. Błonnik witalny ma postać nierozpuszczalną – jest zatem odpowiedzialny za oczyszczanie jelit pęczniejąc. Odpowiada za to celuloza i lignina – dwa główne składniki budulcowe błonnika naturalnego.


    Jak działa błonnik witalny? Otóż nierozpuszczalna jego forma sprawia, że jelita są lepiej ukrwione, a ich perystaltyka rośnie (wraz z nią także przyswajalność substancji odżywczych). Błonnik witalny pęcznieje, przez co zwiększa swoją objętość, powodując uczucie sytości. Jest to bardzo ważne podczas odchudzania – z pomocą błonnika witalnego oczyszczającego możemy jednocześnie oszukać nasz mózg i rzadziej odczuwać głód.


    Jaką ilość błonnika witalnego dziennie powinna zjadać dorosła osoba? Szacuje się, że jest to około 6 g, czyli 2 łyżeczki stołowe np. wcześniej wspomnianej łupiny babki jajowatej. Najlepiej przyjmować je w dwóch porcjach, nasączone wcześniej ciepłą wodą. Korzystając z błonnika witalnego musimy pamiętać, że ma on zdolność do pochłaniania wody, zatem w trakcie takiej kuracji musimy pić więcej wody niż zwykle – około 1,5 do 2 litrów.

  • inne
    inne