ZIARNA

Najczęściej kupowane

Ostatnio przeglądane

ORKISZ ZIARNO BIO 400g

Nowy

Wysyłka już od 15zł

9,00 zł

Więcej informacji

Orkisz znany był już w starożytności. Wtedy to był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Uważano bowiem, że wzmacnia organizm, dodaje siły i witalności. Dziś wraca do łask i cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a to dlatego, że jest źródłem wielu cennych składników odżywczych i niezwykle korzystnie wpływa na nasz organizm. 

Co to jest?
Orkisz to wysokogatunkowy gatunek zboża z rodziny wiechlinowatych. Pszenica orkisz nazywana jest również szpelcem. Charakteryzuje się dużą odpornością na niesprzyjające warunki pogodowe i choroby, dlatego nie wymaga stosowania nawozów sztucznych ani środków ochrony roślin. Mało tego, nawożony daje mniejsze plony. Od tradycyjnego zboża różni się budową i właściwościami. Ziarno otacza łuska, która jest dość gruba i chroni wnętrze przed zanieczyszczeniami. Orkisz jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, które w dodatku nie znajdują się, tak jak w pozostałych w łusce, ale wewnątrz niej. Zawiera węglowodany (głównie skrobię), białko, witaminy A, E, D i z grupy B, składniki mineralne - żelazo, potas, wapń, cynk, krzem, a także błonnik. W porównaniu z tradycyjnym ziarnem pszenicy jest bogatszy w lepiej przyswajalny gluten. Dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych, znanych z korzystnego wpływu na układ krążenia. Dojrzałe 80 zawierają rodanid - substancję, będącą naturalnym antybiotykiem. Rodanid wspomaga układ odpornościowy i zapobiega niedokrwistości. Najbardziej wartościowe składniki znajdują się w wewnętrznym ziarnie. Wybór produktów z orkiszu jest szeroki. Możemy wybierać spośród postaci kaszy, makaronów, pieczywa, płatków, otrębów, 79, syropu, a nawet kawy i piwa orkiszowego. Można znaleźć także oryginalne produkty - np. chrupki orkiszowe z melasą, które można jeść jako zdrową i smaczną przekąskę. Samo zdrowie Orkisz wraca do łask i budzi coraz większe zainteresowanie. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że niezwykle korzystnie wpływa na nasz organizm. Orkisz ma dużo właściwości zdrowotnych m.in.: reguluje trawienie; zmniejsza poziom cholesterolu; podnosi odporność organizmu; reguluje poziom cukru i insuliny we krwi; wzmacnia system nerwowy; pozytywnie wpływa na samopoczucie; pomaga przy zmęczeniu i spadku energii; poprawia aktywność mózgu i koncentrację; zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych; spowalnia procesy starzenia się organizmu; wpływa na procesy krwiotwórcze; pobudza organizm do pozbywania się toksyn; poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Kąpiel w wywarze z plewek jest środkiem pomocniczym w wielu dolegliwościach skórnych. Plewy orkiszowe wykorzystuje się również jako wypełnienie poduszek, materaców itp. Poprawiają one krążenie, usuwają wzmożone napięcie mięśni, łagodzą bóle, ułatwiają zasypianie, a także zapobiegają powstawaniu odleżyn. Orkisz ze względu na swoje właściwości szczególnie zalecany jest w diecie diabetyków. Poleca się go również przy kłopotach z układem krążenia, chorobach wątroby i nerek. Warto po niego sięgać w stanach przemęczenia, przy spadku odporności. Jest pomocny przy nawracających zakażeniach, alergiach i zaburzeniach przemiany wapnia. Ponadto 80 orkiszu łagodzą objawy chorób takich jak: schorzenia żołądka i jelit (zapalenie jelita grubego, biegunki, zaparcia, uchyłkowatość jelit, bolesne skurcze jelit); choroby serca i układu krążenia (stany pozawałowe, miażdżyca, ryzyko udaru); choroby przemiany materii; schorzenia reumatyczne; podwyższony poziom cholesterolu we krwi; osłabienie organizmu po długotrwałych antybiotykoterapiach; choroby na tle nerwowym (depresje, spadki nastroju); alergie pokarmowe. Jeśli chodzi o sposób przyrządzania orkiszu warto pamiętać, by nie używać naczyń aluminiowych, z tworzyw sztucznych ani z uszkodzoną emalią. Zaleca się także, by potraw gotowanych nie odcedzać, bo w ten sposób pozbywamy się cennych składników odżywczych.

SKŁADNIKI

ziarno orkiszu* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

                                                                                                                                                               

OPIS

Orkisz jest starą odmianą pszenicy. 80 orkiszu dojrzewają w grubych łupinach, chroniących je przed zanieczyszczeniami. Orkisz można zmielić, otrzymując pełnoziarnistą mąkę orkiszową, odpowiednią do wypieku chleba i ciast. Ugotowany i zmiksowany orkisz jest świetną bazą kotletów i past.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Uprzednio namoczony kilka godzin i przepłukany orkisz gotować w świeżej, osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja orkiszu na 3 porcje wody) ok. 90 min.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1428 kJ / 338 kcal

Tłuszcz - 2,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g

Węglowodany - 62 g, w tym cukry - 1,0 g

Białko - 12 g

Sól - 0 g

 

INFORMACJA ALERGENNA

Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i 82 orzechy, sezam, soję.

 

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.



Opinie

Napisz opinię

ORKISZ ZIARNO BIO 400g

ORKISZ ZIARNO BIO 400g

Napisz opinię

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

12 innych produktów w tej kategorii: