Więcej informacji
MĄKA Z NASION AMARANTUSA 500g
Od kilkunastu lat na nowo odkryty wraca do łask. Niestety nadal bardzo niewielu ludzi jest świadoma jegojakże cennych walorów spożywczych.
Nasiona te cechuje bogaty i cenny skład. Badania wykazują, że białko amarantusa jest lepiej przyswajalne ale i ma większą wartość od białka mleka i soi. Przede wszystkim zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
W białku Amarantusa odnajdziemy lizynę, metioninę oraz tryptofan. Ponadto skład kwasów tłuszczowych jest równie atrakcyjny, niestety niskie za83nie nasion przekłada się na wysoką cenę oleju.
Ziarno Amarantusa zawiera szereg bardzo cennych mikro i makroelementów oraz witamin, tj: żelazo (5x więcej niż w szpinaku !!!), magnez, wapń, fosfor, potas, wit A, E, B,C. Warto również podkreślić iż nie zawiera glutenu.
Kolejnym wielkim atutem, który powinien skłonić nas do spożywania nasion amarantusa, jest skwalen - silny antyutleniacz. To on wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, tym samym zapobiega zawałom, udarom i miażdżycy. Ponadto usuwa z naszego organizmu toksyny, wzmacnia odporność organizmu oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Amarantus wzmacnia pamięć i system nerwowy.
Wspomaga leczenie wrzodów żołądka
Nasiona Amarantusa wymagają poddania ich obróbce termicznej, czyli: gotowanie, pieczenie. Zaleca się je zarówno dzieciom, dorosłym oraz ludziom starszym.
Zastosowanie:
Jako dodatek do wypieków, sosów, zup, kotletów, placków.
Występuje pod postacią nasion i 79.
Proporcje do ciast: amarantus : mąka pszenna jak 1:10
4 innych produktów w tej kategorii:
-
9,00 zł
-
7,00 zł
-
16,00 zł
-
9,00 zł