Dzika róża skórka
Jest to czysta skórka z dzikiej róży zmielona do postaci grubego proszku, którą zażywa się łyżeczką.
Owoc róży bez pestki (proszek) to:
-
źródło błonnika (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) regulujące pracę jelita grubego, rozmiękczenie stolca, czyszczenie zachyłków jelita grubego i dodatkowo źródło naturalnej witaminy C.
-
źródło naturalnej witaminy C oraz witamin z grupy A, B, E, K i flawonoidów, chroniących witaminę C przed rozkładem.
Dzika róża
Dzika róża to popularny krzew ozdobny, który rośnie nawet na niezbyt urodzajnych glebach. W Polsce możemy ją często podziwiać przy osiedlowych trawnikach, drogach i ogrodzeniach. Oprócz walorów estetycznych i czysto użytkowych (dobrze nadaje się na niski żywopłot, m.in. ze względu na kolce), dzika róża spełnia istotną rolę w ziołolecznictwie. Cennym surowcem są jej owoce. Działanie lecznicze dzikiej róży Owoce dzikiej róży to prawdziwe bomby wielowitaminowe.Zawierają przede wszystkim witaminę C, ale także wiele innych (m.in. A, E i K). Dlatego też tak popularne są herbatki różane, które pijemy w czasie przeziębień i okresów osłabienia organizmu. Ponadto, niektóre źródła zalecają dziką różę jako zioło pomocnicze w przypadkach schorzeń wątroby, problemów przewodu pokarmowego, a nawet szkorbutu. Źródło: http://www.poradnik-pacjenta.pl/dzika-roza.html
Działanie:
-
Naturalna witamina C zawarta w róży hamuje procesy starzenia się organizmu, miany miażdżycowe oraz ma działanie ogólnie wzmacniające.
-
Wpływa na polepszenie odporności przed infekcjami.
-
Hamuje wytwarzanie się w przewodzie pokarmowym niebezpiecznych nitrozoamin powstających w wyniku spożywania warzyw obficie nawożonych związkami azotu.
-
Róża pomocniczo stosowana jest do leczenia różnych schorzeń wątroby, nerek i przewodu pokarmowego.
-
Nowe badania wykazują skuteczność stosowania tej rośliny w chorobach zwyrodnieniowych stawów.
Jedna czubata łyżeczka proszku (5g) zawiera ok. 100 mg czystej naturalnej witaminy C.
Dawkowanie:
Kraj Pochodzenia:
Zawartość:
Składniki :
|