Przyprawy
Najczęściej kupowane
Ostatnio przeglądane
Czego szukaja nasi klienic?
Więcej informacji
Kurkuma jest podstawową przyprawą kuchni indyjskiej. Dla Hindusów jest świętą przyprawą, często wykorzystywaną w obrzędach religijnych.
Ta rozgrzewająca, aromatyczna przyprawa z gorzkim posmakiem jest szeroko stosowana w kuchniach południowo- i środkowo-wschodniej Azji. W południowo-wschodniej Azji świeża kurkuma jest wyżej ceniona niż jej postać wysuszona. W Tajlandii świeże kłącze jest ścierane na tarce i dodawane do potraw. Kurkuma jest także składnikiem żółtej pasty curry. Żółty ryż (Nasi Kuning) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny z warzywami. Jest także używana w mieszankach przypraw na Karaibach i w północnej Afryce oraz jako napar herbaciany na Okinawie w Japonii.
W kuchni krajów zachodnich nie stosuje się czystej kurkumy, lecz wchodzi ona w skład niektórych mieszanek przyprawowych (proszek curry) i sosów. Jasnożółta barwa kurkumy nadaje przyprawie curry pomarańczowy odcień.
Opakowanie: 100g
Producent: dr Kaldysz
Opinie
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
SOVIERA - PREMIUM FIT BEZ SOLI! 150G
6,00 zł
28,00 zł
14,00 zł
Przyprawa uniwersalna "Rosołowa Premium" 250g
6,00 zł
35,00 zł
6,00 zł
49,00 zł
24,00 zł
9,00 zł
Sól HIMALAJSKA RÓŻOWA DROBNA 1kg NV
10,00 zł
7 innych produktów w tej kategorii:
6,50 zł
6,00 zł
6,00 zł
4,50 zł
6,00 zł
20,00 zł
15,00 zł