OLEJ ARGANOWY BASIC 250 ML

Nowy

Wysyłka już od 15zł

95,00 zł

Więcej informacji

Olej arganowy - otrzymywany jest z nasion drzewa arganowego, występującego wyłącznie w Afryce, w południowo-zachodniej części Maroka. Wartościowy olej pozyskiwany jest z przypominających spiczaste oliwki niejadalnych owoców. Tłoczeniem oleju zgodnie z tradycją zajmują się marokańskie kobiety. Olej nazywany przez autochtonów ardjan, "marokańskie złoto" lub "migdał Berberów" ma złocisty odcień oraz delikatny orzechowy zapach.

Drzewo arganowe rośnie w ekologicznie czystym środowisku, na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Próby sadzenia drzew arganowych na terenie innych krajów nie powiodły się.

Olej arganowy składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego (ok. 35%). W swoim składzie zawiera również wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy; karotenoidy (37%) i tokoferole (8%). Tokoferol jest głównym antyoksydantem, który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.

W naszej ofercie znajda Państwo dwa rodzaje oleju arganowego. Olej arganowy Basic o bardzo delikatnej orzechowej nucie z nieprażonych orzechów arganowych. Olej arganowy Classic o mocnym, orzechowym smaku i aromacie z prażonych orzechów arganowych. W celu uzyskania odpowiadającego indywidualnym gustom natężenia smaku i zapachu polecamy dowolne mieszanie obu rodzajów oleju arganowego.

OLEJ ARGANOWY - ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Olej arganowy posiada subtelny zapach i posmak prażonych orzechów. Nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, potraw rybnych, mięs. Wystarczy kilka kropel, aby nadać potrawie wyjątkową nutę . Jako prawdziwy rarytas podaję się białe, świeże pieczywo, namaczane w oleju arganowym.

Olej można również podgrzewać, ale dla zachowania właściwości zdrowotnych oraz aromatycznych poleca się dodawać go do potraw dopiero pod koniec smażenia lub gotowania. W celach zdrowotnych można przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju arganowego 3 x dziennie przed posiłkiem. Wpływa to korzystnie na układ krążenia, wyrównuje poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega chorobom serca, wzmacnia odporność organizmu.

OLEJ ARGANOWY - ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE

W kosmetologii olej arganowy jest nieoceniony głównie ze względu na swoje działanie odmładzające. Obecnie jest prawdziwym hitem w grupie produktów ANTI-AGING. Zawdzięcza to dużej zawartości tokoferoli (witamina E), w tym również beta-tokoferol, gamma-tokoferol i delta-tokoferol.

Olej arganowy to eliksir młodości o silnym działaniu regenerującym skórę, wzmacnia włosy oraz paznokcie, chroni przed agresywnym działaniem słońca i wiatru. Jest doskonały na dojrzałą i starzejącą się skórę, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek. Łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii, łuszczycy. Przynosi świetne efekty w chorobach skóry. Jest także stosowany przy egzemie, pęknięciach skóry.

Z powodzeniem można stosować go w codziennej pielęgnacji całego ciała, również w pielęgnacji noworodków. Polecamy dowolne kompozycje z ulubionymi olejkami eterycznymi do kąpieli lub masażu. Jest doskonałym środkiem na przesuszone, łamliwe włosy. Zwalcza łupież skóry. Pomocny przy rozdwajających się paznokciach. Głęboko i skutecznie nawilża suchą skórę. Zawarta w oleju arganowym witamina F przyspiesza gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn, odmrożeń. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych.

Witamina F używana jest przy produkcji specjalistycznych kremów, które wykorzystywane są przy pielęgnacji skór niemowlaków, ma właściwości antyalergiczne, dobrze się wchłania, wspomaga organizm w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Niedobór tej witaminy powoduje wiele poważnych schorzeń. Kosmetyczny olej arganowy jest dodatkowo filtrowany, bezzapachowy, o wysokiej zawartości witaminy E. Tłoczony na zimno z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych.

OLEJ ARGANOWY - ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE NATURALNEJ

Ze względu na naturalną równowagę zawartych w oleju arganowym nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływ oleju arganowego na nasz organizm jest wszechstronny. Bezsprzecznie do jednej z największych zalet zalicza się niespotykanie wysoka liczbę zawartych w oleju arganowym naturalnych antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Witamina E to idealny obrońca przed starością i doskonale nadaje się do walki z utleniaczami.

Zawartość witaminy E (620 mg/kg) jest prawie dwukrotnie wyższa niż dla przykładu w oliwie z oliwek (320 mg/kg). Olej arganowy zawiera również kwas linolowy (35 %), czyli witaminę F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom. Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działaja naprawczo i regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone naukowo.

OLEJ ARGANOWY NATUWIT to produkt:

- w 100% naturalny, nieprzetworzony chemicznie

- tłoczony na zimno (pierwsze tłoczenie)

- bez środków konserwujących

- bez sztucznych barwników

- bez cholesterolu

- bogaty w naturalną witaminę E

- certyfikowany (Vegan Society) i dopuszczony do obrotu przez Unię Europejską (Novel Food Verordnung)

- oryginalny marokański, butelkowany w Niemczech z zachowaniem surowych norm higienicznych

Producent: Oleador UG, Hannover, Germany

30 innych produktów w tej kategorii: