MIÓD MANUKA( 400+) 500g

Nowy

Wysyłka już od 15zł

260,00 zł

Więcej informacji

Miód Manuka MGO™ 400+ 500 g 

Informacje podstawowe:


Nowozelandzki Miód Manuka MGO™ 400+ 500 g to najczęściej kupowany miód Manuka w Polsce. Charakteryzuje się bardzo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 400 mg/kg (MGO™ 400+). Zwykłe 65 zawierają od 1 do 10 mg/kg, przeciętnie 3,1 mg/kg. 

Występujące tylko w niektórych miodach Manuka wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem ich unikatowych właściwości:

  • wpływa wyjątkowo korzystnie na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego

  • dobroczynne działanie dla układu odpornościowego

  • pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry

Naukowo potwierdzone właściwości

 


Badania naukowe przeprowadzone w 2008 roku na Politechnice Drezdeńskiej wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, stężenie tej substancji w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg. Te same badanie udowodniły, że wyłącznie methylglyoxal jest odpowiedzialny za trwała właściwości charakterystyczne dla miodu Manuka.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).


Pozostałe informacje:

miod-manuka-nowa-zelandiaMiód Manuka jest wytwarzany w Nowej Zelandii przez pszczoły, które odżywiają się nektarem kwiatów Leptospermum scoparium czyli właśnie Manuki. Nowa Zelandia charakteryzuje się wyjątkowo czystym środowiskiem z bogatą i niespotykaną nigdzie indziej flora i fauną. Jest to również miejsce, w którym możemy znaleźć krzewy Manuki.

Właściwości miodu mają ścisły związek z tym, z jakich roślin jest on wytwarzany. Tak samo jest w przypadku miodu Manuka. Nektar kwiatówManuki posiadają substancję zamieniające sie w methylglyoxal. Do przemiany dochodzi zarówno w organizmie pszczoły, podczas transportu nektaru do ula, jak i podczas procesu dojrzewania miodu.

miod-manuka-krzewTo właśnie methylglyoxal został przez naukowców uznany za główny, aktywny składnik znajdujący się w miodzie Manuka.
 Obserwacje nad tym prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej. Analizował on m.in. skład i właściwości miodu Manuka. Prof. Henle to jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Na podstawie jego obserwacji możemy stwierdzić, że jedynie methylglyoxal jest źródłem trwałej, dobroczynnej aktywności miodu. Aktywność trwałą należy rozumieć taką aktywność, która nie wynika z nadtlenku wodoru i jego zawartości z miodzie. Warto też pamiętać, że methylglyoxal w znaczących ilościach występuje jedynie z niektórych miodach Manuka.

Spożywanie Miodu Manuka może korzystnie wpływać na stan organizmu człowieka:


- Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa korzystnie na układ pokarmowy.

- Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa też na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.

- Dodatkowo, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.

Te szczególne właściwości miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic pomiędzy poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, aby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.

Bezpieczeństwo:

miod-manuka-badania65 Manuka MGO™
, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.

Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja poprzez kontrole, ale też zachowanie najwyższych standardów podczas produkcji. Manuka Health dba między innymi o to, aby temperatura w której 65 są wytwarzane i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.

Warto też dodać, że 65 Manuka wytwarzane przez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i sztucznych dodatków.

Certyfikaty:

miod-manuka-certyfikatMiód Manuka MGO™ produkowany pod ścisłą kontrolą, a Manuka Health New Zeland Ltd posiada certyfikat RMP (Risk Management Program) w ramach HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) i GMP (Good Manufacturing Practice).

Zakłady pozyskiwania i przetwarzania miodu firmy Manuka Health funkcjonują zgodnie z przepisami NZFSA (Nowozelandzkiego Urzędu ds. Zdrowej Żywności) i są dopuszczone do dystrybucji w krajach Unii Europejskiej.

Dodatkowo w Polsce Miód Manuka MGO™ badany jest przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Handlową (wyniki badań w 2008 roku potwierdziły pełną oryginalność Miodów Manuka MGO™).

Dawkowanie:

  • 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 500g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około jeden miesiąc.

Uwaga!

  • Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia oraz osobom uczulonym na produkty pszczele

  • Miód Manuka nie jest lekiem, ani substytutem leku i nie powinien być stosowany jako jedyna forma leczenia

  • W przypadku leczenia jakichkolwiek schorzeń pacjent powinien znajdować się pod stałą kontrolą lekarza specjalisty.

Opakowanie:


  • Słoik zawiera Miód Manuka MGO™ 400+ 500g

14 innych produktów w tej kategorii: